بعد از ماه‌ها انکار، رئیس بازرسی کل کشور وقوع فساد چند ده هزار میلیارد تومانی در فولاد مبارکه را تایید کرد

رئیس سازمان بازرسی کل کشور: در وقوع فساد و سوءاستفاده در فولاد مبارکه شکی نیست

رئیس سازمان بازرسی کل کشور به احتمال افزایش میزان اعلام‌شده در پرونده فساد فولاد مبارکه نیز اشاره کرد- خبرگزاری مهر

با آنکه مقام‌های حکومتی پس از «افشای فساد ۹۲ هزار میلیارد تومانی در فولاد مبارکه اصفهان» و آشکار شدن گوشه‌ای از فساد‌ فرماندهان سپاه پاسداران، فرماندهان انتظامی، مدیران وزارت اطلاعات و امامان جمعه، در اظهارات مکرر، وقوع این فساد عظیم و مبلغ نجومی آن را مورد تردید قرار داده بودند، اما سرانجام ذبیح‌الله خدائیان، رئیس سازمان بازرسی، با تایید فساد چند ده هزار میلیارد تومانی فولاد مبارکه گفت که «شکی» در وقوع فساد و سوءاستفاده در فولاد مبارکه وجود ندارد.

ذبیح‌الله خدائیان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور، با تایید سوءاستفاده هزاران میلیارد تومانی در فولاد مبارکه، گفت: «پیش از این، سازمان بازرسی نیز در این خصوص ورود کرده و پرونده‌ای تشکیل شده بود که پیش‌تر در مرجع قضایی بود و اکنون در پرونده اخیر، ادغام شده است.»

این در حالی است که ۲۵ بهمن ماه مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه، درباره پرونده فساد فولاد مبارکه گفته بود: «نباید به حساب بودن و افتتاح پرونده بگوییم ثابت شده است و باید عناوین پس از اثبات و در مرحله تحقیقات و دادرسی بیان شود.»

سخنگوی قوه قضائیه حتی به رسانه‌ها هشدار داد که از عنوان «اختلاس» یا «فساد» برای پرونده فولاد مبارکه استفاده نکنند و گفت: «صاحب تریبون‌ها هم از اظهارات غیردقیق خودداری کنند، اختلاس یا هر چه که اعلام کردند ممکن است در رسیدگی عنوانش تغییر کند.»

با این حال، ذبیح‌الله خدائیان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور، روز ۱۸ اسفند، فساد چند ده هزار میلیارد تومانی در فولاد مبارکه را تایید کرد و حتی به احتمال افزایش میزان اعلام‌شده در این پرونده فساد نیز اشاره کرد و گفت درباره اینکه «میزان این سوءاستفاده از ۹۲ هزار میلیارد تومان کمتر یا بیشتر است، نیاز به انجام کارشناسی است».

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با تاکید بر اینکه «در وقوع سوءاستفاده در فولاد مبارکه شکی نیست»، افزود: «رئیس قوه قضاییه شعبه ویژه‌ای را برای رسیدگی به این پرونده اختصاص داده است و دادستان تهران ماموریت پیدا کرده که این موضوع را خارج از نوبت بررسی و رسیدگی کند و در حال حاضر در حال انجام کارشناسی هستند.»

از هنگام انتشار متن تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از فولاد مبارکه که در آن بر وقوع فساد ۹۲ هزار میلیارد تومانی تاکید شده بود، مقام‌های جمهوری اسلامی ابتدا با انکار متن گزارش تحقیق و تفحص مجلس مدعی شدند که متن منتشرشده «نسخه نهایی گزارش تحقیق و تفحص مجلس از فولاد مبارکه» نیست.

سپس محمد مصدق، معاون اول قوه قضائیه، در یک نشست خبری، افشای فساد ۹۲ هزار میلیارد تومانی فولاد مبارکه را به «افراد غیرمسئول» نسبت داد و گفت: «آدم غیرمسئولی مصاحبه می‌کند و می‌گوید در فلان شرکت ۹۲ هزار میلیارد اختلاس شده است، اما ما بررسی کردیم و دیدیم این چیزی که گفته شده نبوده است.»

اما ذبیح‌الله خدائیان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور، در سخنان روز هجدهم اسفندماه خود، برخلاف اظهارات معاون اول قوه قضائیه تاکید کرد که دادستانی تهران در حال بررسی «میزان سوءاستفاده مالی در پرونده فولاد مبارکه» است. خدائیان البته درباره زمان اعلام رقم دقیق فساد مالی در فولاد مبارکه اصفهان خودداری کرد، اما گفت: «در آینده نزدیک، دادسرای عمومی و انقلاب تهران میزان سوءاستفاده در این پرونده را اعلام خواهند کرد.»

انتشار گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از شرکت فولاد مبارکه اصفهان در مرداد ماه ۱۴۰۱ انجام شد و ابعاد فساد چند ده هزار میلیارد تومانی در این شرکت بزرگ دولتی و گوشه‌ای از دریافت‌های چندین میلیارد تومانی مقام‌های ارشد وزارت اطلاعات، فرماندهان سپاه پاسداران، فرماندهان انتظامی، مقام‌های دولتی، صداوسیما و امام‌جمعه‌ها، حوزه‌های علمیه و هیئت‌های مذهبی در آن فاش شد.

در این گزارش تحقیق و تفحص، نمایندگان مجلس شورای اسلامی عملکرد سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ فولاد مبارکه اصفهان در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی را بررسی کرده‌اند و برای نشان‌دادن ابعاد فساد در دولت گذشته، بخشی از فساد نیروهای اطلاعات، سپاه پاسداران، فراجا، امامان جمعه و روحانیان را نیز ذکر کرده بودند.

متن منتشرشده گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی درباره فولاد مبارکه، بر کشف «حداقل ۱۲۰۰ تخلف با مطالعه ۳۰۰ هزار سند در فعالیت‌های فولاد مبارکه در فاصله سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰» تاکید کرد و افزود که مجموعه این تخلف‌ها، انحراف‌ها و تحمیل خسارت و توزیع رانت، نزدیک به ۹۲ هزار میلیارد تومان بوده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

حمیدرضا عظیمیان، مدیرعامل وقت فولاد مبارکه که گزارش تحقیق و تفحص مجلس دوره مدیریت او را بررسی کرده است، در فروردین ۱۴۰۰ به مدت چند روز بازداشت شد و تحت بازجویی قرار گرفت و سپس، آزاد شد.

در بخشی از گزارش تحقیق و تفحص مجلس آمده است که در فروردین ۱۴۰۰ پس از بازداشت و آزادی حمیدرضا عظیمیان، مدیرعامل وقت فولاد مبارکه، و با بالا رفتن «حساسیت در مورد تخلفات صورت‌گرفته در فولاد مبارکه»، این شرکت مبلغ ۲۲ میلیارد و ۱۲۷ میلیون تومان را بدون انعقاد قرارداد و به صورت علی‌الحساب به سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی پرداخت کرد.

در گزارش تحقیق و تفحص همچنین آمده است که فولاد مبارکه در طول سال ۱۳۹۹ نیز مبلغ ۳۶ میلیارد تومان به صداوسیما و چند موسسه دیگر پرداخت کرده و در مجموع، فقط طی سال ۹۹، دست‌کم ۶۰ میلیارد تومان در حوزه امور رسانه‌ای خرج کرده است، در حالی که همه این پرداخت‌ها «فاقد قرارداد و هرگونه مستندات» و بدون وجاهت قانونی بوده‌اند.

همچنین تحت عنوان «ریتوییت و جریان‌سازی رسانه‌ای»، «نشر خبر در کانال‌های تلگرامی»،«کاریکاتور و بازنشر خبر در خبرگزاری‌ها»، «پوشش دستاوردهای فولاد مبارکه» و «پاسخگویی به شبهات و بیان دستاوردهای فولاد مبارکه»، ۴۱۰ میلیون تومان از محل تنخواه، به برخی افراد و رسانه‌ها پرداخت کرده است.

در بخشی از گزارش تحقیق و تفحص مجلس با عنوان «کمک و هدیه به نهادها و سازمان‌های دارای ممنوعیت دریافت هدیه و کمک»، آمده که ده‌ها میلیارد تومان به افراد و نهادهایی دارای ممنوعیت دریافت هدیه و کمک پرداخت شده و برای نمونه، فولاد مبارکه در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹، به درخواست مقام‌های اداره کل اطلاعات استان اصفهان، مبلغ دو میلیارد و ۶۲۲ میلیون تومان به حساب‌های بانکی موردنظر آن‌ها پول واریز کرده و به درخواست مدیران اطلاعات اصفهان، سه دستگاه خودرو هوندا به مبلغ دو میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان و ۱۳۰ میلیون تومان کارت خرید فروشگاه هاکوپیان خریداری و در اختیار آن‌ها قرار داده است.

خرید یک زمین کشاورزی کم‌ارزش تحت عنوان «باغ ویلا از یک دستگاه‌ امنیتی» به مبلغ ۱۸ میلیارد و ۱۶۹ میلیون تومان، یکی دیگر از موارد فساد مالی مابین شرکت فولاد مبارکه و اداره کل اطلاعات اصفهان است و در ارتباط با هدایای ماموران اطلاعات، ۵۰۰ میلیون تومان کارت هدیه هم در اختیار مدیرکل حراست قرار گرفته است که چگونگی مصرف آن مشخص نیست. فولاد هرمزگان نیز در همین ارتباط ۲۷۵ میلیون تومان به حراست استان هرمزگان پرداخت کرده است.

در موردی دیگر، شرکت فولاد مبارکه براساس تفاهم‌نامه‌ای با سپاه ناحیه مبارکه، مبلغ ۴۳ میلیارد تومان را از طریق بانک قرض‌الحسنه رسالت به فرماندهان سپاه پرداخت کرده و به درخواست فرمانده سپاه صاحب‌الامر سپاه استان اصفهان، مبلغ شش میلیارد و ۳۳۵ میلیون تومان به حساب معرفی‌شده از طرف او پول واریز شده است.

این شرکت همچنین به درخواست فرمانده نیروی انتظامی اصفهان به حساب‌های معرفی‌شده از طرف او نیز مبلغ یک میلیارد و ۵۲۶ میلیون تومان واریز کرده و به دادگستری زرین‌شهر نیز مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان تحت عنوان تجهیز ساختمان پرداخت کرده است.

مدیران شرکت فولاد مبارکه پس از شیوع کرونا در ایران نیز تحت عنوان «کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی بابت کرونا» در دو بخش و به مبلغ ۹۳ میلیارد تومان و ۵۷ میلیارد تومان به نهادهای امنیتی، انتظامی و اشخاص و نمایندگان مورد نظر خود پرداخت کرده‌اند و ۳۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان هم به نماینده مبارکه در مجلس پرداخت شده است.

در گزارش تفحص مجلس همچنین به «صدها میلیون یورو تخلفات ارزی» فولاد مبارکه اشاره شده و آمده است که فعالیت‌های ارزی شرکت فولاد مبارکه از طریق افرادی خاص مرتبط با مدیرعامل و معاون مالی سابق، بدون نظارت و مجوز، سرنوشت صدها میلیون یورو را مبهم کرده است.

«هزاران میلیارد تومان» فساد در بخش‌های مرتبط با «مبادلات ارزی»، «ارز حاصل از صادرات»، «خریدهای خارجی» و توزیع رانت از طریق عرضه انحصاری محصولات به برخی اشخاص و شرکت‌ها نیز بخش دیگری از پرونده فساد فولاد مبارکه است.